Što je Carnet domena i kako ju nabaviti?

Kada smišljate i kupujete domenu, postoje mnoge dileme koje morate proći. Ako je sadržaj vaše stranice „domaći“ odnosno ne pišete na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku, bilo bi dobro da nabavite domenu iz države čiji je jezik.

Carnet domena je zapravo vaša mala „kućna adresa“ na internetu. Ona vodi na vašu stranicu koja se nalazi na platformi (podlozi) koju ste izabrali i tamo je zaštićena vašim pravima koja imate jer ste kupili hosting, najam za „naseljavanje“ svog web-a na tu platformu.

 

Koja je prednost Carnet domena?

Carnet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) je domaća organizacija koja upravlja .hr domenama. Vjerovali ili ne, postoje mnoge stranice koje nude ilegalne domene ili „third world“ domene koje zapravo nemaju nikakav ranking po Google-ovom alatu pretraživanja.

Carnet domena simbol je kvalitete, te ako kupite njihovu domenu znate da imate kvalitetnu domenu.

 

 

Prethodno spomenut bitan faktor je jezik. Ljudi s hrvatskog, srpskog i bosanskog govornog područja puno će češće posjetiti .hr stranicu no .com stranicu. Neki to rade jer ne razumiju strani jezik, a neki to rade jer preferiraju „sigurne“ stranice.

Postoje besplatne i naplatne domene, tako da možete bez problema birati što vam je draže i što vam bolje koristi.

Znate da je domena u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Znamo, ovo je zaista dug naziv, ali nekima se obilo o glavu izbjegavanje ovoga. Ako budete radišni i imate sreće, vaša stranica će narasti, a ako naraste dok vi izbjegavate legalne pravilnike, mogli biste imati problema s zakonom.

Kako nabaviti Carnet domenu?

Carnet domena se moće nabvaviti na domene.hr, ali i da samo utipkate „Carnet domena“ u Google. Ubrzo ćete naći neku stranicu za registraciju, pitat će vas za podatke i dobit ćete daljnje potvrde i procedure.

Jedan savjet: nemojte, ponavljamo, nemojte davati lažne podatke! Sa službenim stranicama kao Carnet ne valja se zezati za podatke, pogotovo ako ikad nastane problem koji ćete htjeti rješiti i kad ćete morati dati osobne podatke, neće vam vjerovati da ste vi vlasnik i nećete moći otkloniti problem.

Ne igrajte se s takvim stvarima jer to može značajno utjecati na promet i kvalitetu vaše web stranice.