Za povećanje mišićne mase nije dovoljno samo trenirati

Mnogo mladih i nadobudnih ljudi sve češće odlazi u teretanu vjerujući da će čestim i napornim treninzima postići veliku mišićnu masu. Nažalost, mnogi se razočaraju kada nakon više mjeseci vježbe ne primijete velike pomake. Mnogi stariji i iskusniji vježbači reći će da se mišići dobivaju u kuhinji, a ne u teretani što je više-manje točno.

 Mišićna masa (flexshop.com), odnosno njeno povećavanje, može se dobiti isključivo uravnoteženom prehranom u kombinaciji s vježbanjem. Za brže i još bolje rezultate u tu kombinaciju se mogu ubaciti i suplementi.

Vježbanje i prehrana

Mnogi smatraju da će im mišićna masa narasti za vrijeme samog treninga. Zbog toga rade vrlo intenzivne treninge, treniraju gotovo svaki dan i slično. To može dovesti do kontra efekta jer mišići nemaju vremena za odmor. A mišićna masa, odnosno mišići, rastu za vrijeme odmora. Tokom vježbanja se oni samo stimuliraju, a tek nakon treninga rastu. Zato je vrlo važno kvalitetno se hraniti.

Želite li da vam se mišićna masa poveća, morate paziti na svoju prehranu. Ona mora biti uravnotežena, ali s naglaskom na kvalitetne namirnice. Potrebno je jesti više puta dnevno manje obroke, od kojih su proteini najvažnija komponenta i trebali bi biti najzastupljeniji. Postoji mnogo primjera jelovnika prehrane pomoću koje će se povećati vaša mišićna masa. Namirnice koje se često spominju u tim jelovnicima su piletina, tunjevina, posni sir i druge.

Suplementi

Mišićna masa može se povećati samo kvalitetnom prehranom i vježbanjem, no želite li otići još korak dalje i ostvariti još bolje rezultate, morati ćete posegnuti za suplementima. Najpopularniji su proteini. Organizam teško iz same prehrane može dobiti dovoljno proteina koji su potrebni kako bi se povećala mišićna masa stoga ih je potrebno dodatno uzimati u obliku suplemenata. Dolaze u više oblika, a najpoznatiji su whey proteini. Najbolje ih je uzimati nakon treninga kako bi mišići dobili dobru hranu koja će ih potaknuti na rast.

Osim njih, postoje i razne druge vrste suplemenata poput kreatina, glutamina, vitamina i dr. Neki suplementi dolaze u obliku praha, a neki pak u obliku kapsula ili tableta. Kao što je rečeno prije, mišićna masa može se povećati i bez suplemenata, ali samo s njima moguće je doći do rezultata o kojima neki sanjaju.