Mnogi vježbači koriste kreatin

Kreatin je, uz proteine, jedan od najpopularnijih suplemenata. Koriste ga mnogi sportaši, a najpopularniji je među vježbačima u teretani. Sastoji se od 3 aminokiseline, arginina, glicina i metionina.

 

Djelovanje

Bubrezi, jetra i gušteraća zaslužni su za proizvodnju kreatina i dnevno se u organizmu stvori oko 2g kreatina. Osnovna funkcija koju ima kreatin je stvaranje energije koja se naziva ATP. Ona tijelu daju veću izdržljivost i brži oporavak. Kao posljedica toga, vježbači mogu odraditi još intenzivnije i duže treninge, a nakon toga tijelo će se brže oporaviti. Budući da mišići rastu za vrijeme odmora nakon treninga, ta brzina oporavka onda utječe i na rast mišića, odnosno mišićnu masu.

Studije o djelovanju kreatina

Prva studija u kojoj se kreatin povezao s pozitivnim učinkom na razvoj mišićne mase izašla je u javnost još davne 1926.g. Iduća važnija otkrića dogodila su se tek 50-ak godina kasnije kada su znanstvenici u Velikoj Britaniji krenuli s testiranjem kreatina za liječenje rijetke genetske bolesti. Rezultati su bili pozitivni što se tiče samog izliječenja te bolesti, ali su usput ukazali i na povećane fizičke sposobnosti pacijenata. Tek 1992. g. je u jednom znanstvenom časopisu izašao članak u kojem se kreatin spominje u sportskom kontekstu i utjecaju na povećavanje izdržljivosti. Prve prave rezultate pokazali su engleski atletičari koji su ostvarili zavidne rezultate nakon što su koristili kreatin za vrijeme priprema i tokom natjecanja. Njihova priznanja o tome da su koristili kreatin brzo su odjeknula u sportskom svijetu i sve više sportaša ga je počelo koristiti. Kreatin je tako stekao kultni status među sportašima i danas ga uzima jako mnogo sportaša, a najviše oni koji imaju jako naporne i intenzivne treninge.

Komzumacija kreatina

Kreatin ima posebni režim po kojem se konzumira, odnosno konzumira se u dvije faze koje se nazivaju punjenje i održavanje. Faza punjenja traje oko 7-10 dana i u toj fazi se kreatina uzima oko oko 20g dnevno u nekoliko doza. Ova faza može se i preskočiti, ali tada će rezultati biti sporiji. Faza održavanja slijedi nakon faze punjenja i tokom te faze se uzima oko 5-10 g dnevno.

 

Kreatin je najbolje konzumirati oko pola sati prije treninga i neposredno nakon treninga. Preporuka je uzimati doze od 5g za jednu konzumaciju. Učinkovitiji je kada se uzima sa šećerom pa ga možete popiti sa sokom ili ga popijte s vodom uz dodatak glukoze.  

 

Čitajte više o temi: Najbolje tablete za mršavljenje